Τεχνητή Νοημοσύνη vs Φυσική Ανοησία

 

 


Chat GPT: είναι να λογισμικό που επιλύει προβλήματα. "Ε λοιπόν,  τι τρέχει αν λύσει και τα δικά μου;"

Αν δεχτούμε τη νοημοσύνη ως την ικανότητα να μεταβαίνει κανείς από δεδομένα σε ζητούμενα (επικρατής ορισμός), τότε διαφαίνεται ένας κίνδυνος στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης(Τ.Ν.) ή οποιασδήποτε εξωτερικής λύσης. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που «παραδίνεσαι» και υποχωρείς από την επίλυση, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι είτε δεν έχεις τα απαραίτητα δεδομένα (γνώσεις)  για να τη λύσεις, είτε την επαρκή νοημοσύνη.




Θα το ειδικεύσω σε σχολικά θέματα. Όταν το λογισμικό χρησιμοποιείται για να υποκαταστήσει τη σκέψη σου, τότε πιθανότατα οφείλεται σε τεμπελιά. Αυτό, γιατί τα δεδομένα είναι επαρκή, όταν η άσκηση αναφέρεται στη σχολική ύλη, και η ερώτηση αναφέρεται στη νοημοσύνη του μέσου μαθητή. Αν υπολείπεις είτε στη γνώση, είτε στην ικανότητα επίλυσης, η αδυναμία να λύσεις το πρόβλημα θα σε ωθήσει να ενδυναμώσεις και τα δύο (πνευματικό αδιέξοδο). Έτσι κερδίζεις.

«Θέλω να εξοικονομήσω χρόνο». Είσαι μαθητής, όσο χρόνο έχεις στη διάθεσή σου για μελέτη, τον οφείλεις στις θυσίες που έχουν καταβάλλει άλλα πρόσωπα (οικογένεια). Άρα ρόλος σου είναι να χτυπιέσαι με ασκήσεις που δεν μπορείς να λύσεις. Εξάλλου, έχεις την ψευδαίσθηση ότι συμπυκνώνεις παραγωγικό χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα τον αντικαθιστάς με αυτοκαταστροφικό χρόνο.

«Ναι, μα καταλαβαίνω τη λύση που μου προτείνει κι έτσι βελτιώνομαι». Αυτή η λογική είναι προβληματική και ισχύει μόνο όταν έχεις εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να τη λύσεις εσύ, μπορεί και από χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αν δεν μάθεις πώς να καταλήγεις σε μια λύση για κάθε σενάριο, θα χρειαστεί, εξαρτημένος-η, να απομνημονεύσεις κάθε λύση για κάθε σενάριο, γεγονός αδύνατο και ανιαρό.

Εργασιακά

Τέλος, αν παραχωρείς όλα τα προβλήματα στη μηχανή, τότε στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα σε αντικαταστήσει. Όταν συνηθίζεις να τη συμβουλεύεσαι, γίνεσαι καλός σε αυτό και όχι στην αυτόνομη σκέψη. Πολλοί όμως θα τη συμβουλευτούν. Για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό σου, θα πρέπει να συνηθίσεις στην αυτόνομη σκέψη.

Επομένως, αναθεώρησε τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείς την τεχνολογία. Προσωπικά, θα σε συμβούλευα να σου χρησιμεύει για να διευρύνει τα δεδομένα σου (πηγές) ή για να σου προτείνει εναλλακτικούς τρόπους λύσης. Ποτέ για να αντικαταστήσει τη νοημοσύνη σου.


Φρέσκο

Το Τέρας

      Ένας άντρας ζούσε μόνος στο σπίτι του.     Κάποιο βράδυ, ένα ανατριχιαστικό τέρας παραβίασε τα παράθυρα και εισέβαλε μέσα στο σπίτι μ...

Δημοφιλή

Πρόσφατα